Viteški dan Templara u Požegi

24. travnja 2010. godine

U subotu, 24. travnja 2010. godine, Suvereni priorat Hrvatskog Viteškog Reda Templara O.S.M.T.H. je, uz pokroviteljstvo grada Požege, organizirao Prvi Viteški Dan Templara u Požegi. To je prije svega bio prvi izlazak požeških templara u javnost, kada su u društvu templarskih vitezova iz Zagreba i Ljubljane i uz pratnju povijesnih srednjevjekovnih viteških postrojbi (koje su bile u svojim borbenim odorama) u mjestu Radovanci kod Velike i službeno proglasili Prvi Templarski Posjed u Republici Hrvatskoj (privatni obiteljski posjed bračnog para – članova Viteškog Reda Templara). Nakon toga su u Požegi, mimohodom i sa svojim obilježjima (zastave, grbovi), prošli pješačkom zonom Grada do Gradske Kuće, gdje im je gradonačelnik grada Požege gospodin Zdravko Ronko priredio prijem uz prigodne riječi dobrodošlice i zajedno se s njima uputio do objekta Suverenog priorata.

Gostujućim srednjevjekovnim viteškim postrojbama upriličeno je i viteško nadmetanje u streličarstvu (s klasičnim, ručno rađenim replikama srednjevjekovnih drvenih lukova od tisovine i jasenovine), a pobjedniku je Gradonačelnik uručio i Pokal gradonačelnika Grada Požege. Druženje je nastavljeno zajedničkim ručkom.

Viteški Dan Templara u Požegi, zajedno s viteškim streličarskim turnirom, od ove godine postaje i tradicija Grada Požege, koja će se svake godine upriličiti subotom koja je najbliža danu sv. Jurja – viteza (23.travanj), s mogućnošću prisustvovanja i većeg broja templarskih Vitezova i Dama iz drugih templarskih organizacija iz Hrvatske i iz inozemstva, te uz osmišljavanje novih sadržaja s učešćem srednjevjekovnih povijesnih viteških borbenih postrojbi (cjelodnevni program, srednjevjekovni sajam, prikaz borbenih vještina srednjevjekovnih vitezova i t.d.).

Arhiva

Arhiva