3. Viteški dan Templara u Požegi

21. travnja 2012. godine

Uz pokroviteljstvo Grada Požege dana 21. travnja 2012. godine, Suvereni priorat Hrvatskog Viteškog Reda Templara O.S.M.T.H. realizirao je treći po redu Viteški Dan Templara u Požegi. Templarske delegacije pristigle su iz više europskih država.

Svečanim mimohodom kroz gradsku pješačku zonu, templarska povorka se u pratnji povijesnih srednjevjekovnih postrojbi, uputila u Gradsku Vijećnicu gdje ih je dočekao gradonačelnik Grada Požege gospodin Zdravko Ronko. Uz tople riječi dobrodošlice, Gradonačelnik se u svome pozdravnome obraćanju osvrnuo na povijesne činjenice koje zorno prikazuju grad Požegu od XIII. stoljeća pa sve do danas. Posebno je istakao značaj povijesnih zapisa o boravku templara u Požegi u XIII. i XIV. stoljeću i stolovanju njihovoga priora Johanesa u požeškome „Tvrdom Gradu“ (templarska utvrda na brdu usred Grada) u XIII. stoljeću.

Uz templarske delegacije, prijemu u Gradskoj Vijećnici nazočili su i članovi bojovnih srednjevjekovnih viteških postrojbi iz Donje Stubice, Zagreba, Orahovice i Koprivnice koje se svake godine odazovu pozivu Suverenog priorata Hrvatskog Viteškog Reda Templara i scenski obogate Dan templarskoga okupljanja u Požegi, a za uzvrat Grad Požega im organizira, sada već tradicionalni, turnir u srednjevjekovnom streličarstvu – za Pokal Gradonačelnika Grada Požege.

EKUMENSKI TEMPLARSKI SUSRET

Učesnici 2. Međunarodne templarske Konferencije pristigli su iz nekoliko europskih država i pripadnici su različitih kršćanskoh Crkava. Templari u temeljima svoga ekumenskog djelovanja sve kršćanske Crkve jednako poštuju i priznaju, tako da su i ovom prigodom svi učesnici Konferencije, zajedno i organizirano, nazočili večernjoj sv. Misi u Katedralnoj crkvi u Požegi.

Arhiva

Arhiva