2. Viteški dan Templara u Požegi

Viteški Dan templara u Požegi postao je tradicija grada Požege. To je najbolji način da se Požega podsjeti na svoje časne templarske vitezove, koji su u njoj boravili – pa i stolovali (templarski prior Johanes, stolovao je u utvrdi Požeškoga starog Grada sredinom XIII. st.) prije osam stoljeća!

Uz pokroviteljstvo grada Požege, a u organizaciji Suverenog priorata Hrvatskog Viteškog Reda Templara O.S.M.T.H., 2. Viteški Dan Templara u Požegi održan je u subotu 30. travnja ove godine.

To je ponovo bila prigoda da i širi puk bolje upozna ovu časnu srednjevjekovnu kršćansku tradiciju, jer su templari u svome svečanom mimohodu u prijepodnevnim satima u dva navrata prošli samim centrom (pješačkom zonom) grada. Gradonačelnik Požege gospodin Zdravko Ronko i ovoga puta im je priredio službeni doček u Gradskoj Kući i u prigodnoj besjedi predstavio bogatu povijest samoga grada Požege i sve ono što daje puni smisao ovoj „slavonskoj Ateni“. Ove godine, ovaj 2. Viteški Dan Templara u Požegi imao je istinski međunarodni karakter jer su požeškim templarima, osim templara iz drugih dijelova Republike Hrvatske, u goste došla i templarska braća iz Portugala, Engleske, Švedske, Bugarske, Italije i Moldavije!

Na povratku u objekt priorata, gradonačelniku grada Požege gospodinu Zdravku Ronku, za njegov izuzetan doprinos u svekolikoj pomoći vraćanja ove časne tradicije u grad Požegu, dodijeljeno visoko odličje „zlatna medalja Suverenog priorata Hrvatskog Viteškog Reda Templara O.S.M.T.H.“ uručio je Prvi prior Suverenog priorata gospodin Vinko Lisec KGCTJ.

Svakako, i ove godine na Viteškom Danu Templara, gostovale su i povijesne srednjevjekovne postrojbe u punoj bojovnoj opremi. Došli su nam iz Donje Stubice, Orahovice i Koprivnice. Za njih je organiziran Viteški turnir u streličarstvu (disciplina: dugi engleski drveni luk), a pobjedniku je pripao pokal gradonačelnika grada Požege.

Uvod u streličarski turnir obogatila je, sada već u svijetu poznata, požeška samostreličarka Maja Bosanac, koja je svojim streličarskim umijećem oduševila sve prisutne. Cijeli srednjevjekovni ugođaj obogatili su i pravi majstori srednjevjekovnog mačevanja iz Zagreba (gosp. Marko Popović i njegova izvanredna partnerica).

Arhiva

Arhiva