Predavanje u suradnji sa Družbom “Braća Hrvatskog Zmaja”

Surdanja Hrvatskog viteškog reda templara i Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja”

Na ljetni solsticij 2023. godine Hrvatski viteški red templara i Braća Hrvatskog Zmaja udružžili su snage kako bi propagirali znanje o templarskom redu, njegovom nasljeđu te povijesti na području Republike Hrvatske.

Predavanje je održano u sjedištu Družbe na Kamenitim vratima u samom centru Zagreba.

Gosti predavanja su bili članovi Znanstvenog savjeta reda templara: dr.sc. Marija Karbić – znanstvena savjetnica na Hrvatskom institutu za povijest, dr.sc. Damir Karbić – voditelj Odsjeka za povijese znanosti HAZU, te veliki prior Hrvatskog viteškog reda templara Lovro Tomašinec.

Povjesničari dr.sc. Karbić održali su opširno predavanje o povijesti templara u Hrvatskoj, njihovom utjecaju na provinciju Hungaria (pod što je u tom razdoblju pripadala Hrvatska) te njihovom sveopćem djelovanju u našim prostorima.

Veliki prior Lovro Tomašinec nastavio je predavanje elaborirajući okolnosti koje su dovele do pada templarskog reda, njihov eventualni opstanak u drugim organizacijama nakon službenog raspuštanja reda i konačno, uspon modernog templarskog reda kroz dr, Fabre-Palaprata, francusko plemstvo i Napoleona Bonapartea 1804. godine.

Ova značajna suradnja u obliku predavanja između dva viteška reda s bogatom i prestižnom poviješću ukazuje na potrebu očuvanja znanja, vrijednosti i učenja na području Hrvatske kao i bogatog kulturnog nasljeđa koje je formiralo oblik našeg današnjeg društva.

Arhiva

Arhiva