Požeško zapovjedništvo vitezova Templara

U Požegu, časnu tradiciju srednjevjekovnih templarskih vitezova, nakon punih sedam stoljeća, vratio je Vinko Lisec, kao prvi prisegnuti templarski vitez od Zagreba do Vukovara. Svečanu vitešku prisegu, dao je, kao jedan od prvih hrvatskih vitezova templara, u kapeli dvorca Trakošćan nakon održane euharistije dana 23. travnja 2006. godine.

Već u ljeto 2006. godine (28. kolovoza), Odlukom o zaduženju Viteza, Velikog priorata Hrvatske, Vinko Lisec dobiva zaduženje za razvoj templarske organizacije za Slavoniju i Baranju te mu je dodijeljen naslov COMMENDATOR.

Vrlo brzo, kulturološko-tradicijske i povijesne vrijednosti vraćene tradicije templara i templarstva, prepoznali su i grad Požega (s tadašnjim gradonačelnikom dr. Marijanom Cesarikom) i županija Požeško-slavonska (na čelu sa županom gosp. Zdravkom Ronkom) i novčanim sredstvima pružili konkretnu potporu bržem razvitku templarske organizacije.

Dekretom od 7. kolovoza 2007. godine, templarski vitez Vinko Lisec imenovan je članom Hrvatskog Nacionalnog Priorskog Vijeća Templara, čime je dobio i nova zaduženja i ovlasti, kao i nove odgovornosti, a 13. listopada iste godine, na dan sedamstote obljetnice početka stradavanja srednjevjekovnih vitezova templara, dao je u crkvi Gospe Snježne u Kamenskom (u blizini Karlovca) i svečanu zapovjedničku prisegu, te stekao časni naslov KCTJ (vitez zapovjednik Hrama Jeruzalemskog). Istoga dana, svečanu vitešku prisegu dali su i dotadašnji postulanti iz Požege, Slav. Broda i Đakova i ponijeli časni naslov KTJ (vitez Hrama Jeruzalemskog), kojim činom je i praktično započelo širenje templarskoga bratstva na području Slavonije.

Angažiranje na razvoju templarske organizacije, rezultiralo je, da je Odlukom Vel. priora Suverenog Vojničkog Reda Hrama Jeruzalemskog O.S.M.T.H. dana 7. ožujka 2008. godine proglašeno Požeško Zapovjedništvo (s ovlastima i zaduženjima za Slavoniju i Baranju), a za Prvog Zapovjednika imenovan je, već prisegnuti zapovjednik, templarski vitez Vinko Lisec.

Zahvaljujući razumijevanju Hrvatske Paneuropske Unije – Podružnice u Požegi (s predsjednikom prof. Pavlom Bucićem, na čelu) i promptne suglasnosti poglavarstva grada Požege, već u jesen 2008. godine Požeškome je Zapovjedništvu osiguran radni prostor, kojega je dijelio zajedno s Požeškom podružnicom HPU), čime su se otvorile znatno šire mogućnosti djelovanja samog Zapovjedništva.

Arhiva

Arhiva