Gora kod Petrinje – Proslava blagdana Velike Gospe

15. kolovoza. 2015

Izaslanstvo Velikoga priorata Hrvatskog Viteškog Reda Templara O.S.M.T.H. nazočilo je svečanom Misnom slavlju na proslavi blagdana Velike Gospe u Gori kod Petrinje.

Gora je povijesno mjesto posebno poznato po boravku templara u XII. i XIII.stoljeću, njihovome Preceptoratu i crkvi koju su templari u Gori sagradili. U Gori su se nalazile ukupno četiri crkve koje su u najezdi turaka potpuno uništene. Izgonom turaka u XVII. stoljeću posjede u Gori preuzimaju prepošti Zagrebačkog kaptola. Na temeljima templarske crkve sagrađena je nova crkva koja je vrlo brzo postala hodočasnička te joj je za potrebe hodočasnika dograđen atrij sagrađena je i sakristija a nedugo nakon toga i kapela Sv.Ane.

U domovinskom ratu agresorska ruka, pored drugih katoličkih sakralnih objekata na tom području, uništila je i tu crkvu. Na istim temeljima sada je izgrađena nova crkva i svečani obred posvete obaviti će se krajem jeseni ove godine – na blagdan Bezgrešnog začeća BDM (8. prosinca). Do tada će se kompletirati interijer crkve.

Arhiva

Arhiva